Een paar recepten met Friese droge worst.
http://www.lekker-frysk.nl/woudboontjessalade.htm
http://www.smulweb.nl/1017700/koken/recept/Linzensoep-met-droge-worst
Friese Clubsandwich
Ingrediënten: Voor 1 persoon
- 3 sneetjes wit casino brood
- 2 eetlepels boter
- 1 teentje knoflook, fijngeperst
- 1/2 theelepel sambal oelek
- stukje komkommer
- 1 vleestomaat
- ijsbergsla, zeer fijn gesneden
- 100 g. Friese droge worst
- 1 plak belegen kaas
- 2 prikkers
Bereiding:
Snijd de korsten van het brood. Roer de knoflook & de sambal door de boter. Besmeer 1 plak brood met de helft van deze boter. Snijd de komkommer, tomaat en de Friese droge worst in dunne plakken. Leg de tomaat, komkommer en ijsbergsla op het besmeerde sneetje brood. Besmeer het tweede plakje met de rest van de boter. Leg de Friese droge worst met daarop de plak kaas erop. Dek dit af met het derde sneetje brood. Garneer met een plak tomaat. Snijd het brood diagonaal door en steek er een prikker in.
Friese mosterd-droge worst soep
Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 Friese droge worst (250 gram)
- 1 ui
- 2 preien
- 2 eetl. Olijfolie
- 11/4 liter runderbouillon (van 1 tablet)
- 150 g geraspte oude kaas
- 2 eetl. mosterd
- 1 eetl. maizena
- 1 dl. room
- donker roggebrood (liefst vers van de bakker)
Bereiding:
Snijd de Friese droge worst in dunne plakjes. Verdeel de gewassen prei in smalle ringetjes. Pel de ui en snipper deze. Verhit de olie en bak hierin 3/4 van de Friese droge worst plakjes. Voeg de prei en de ui toe en roerbak 4 minuten. Giet de bouillon erbij en roer de geraspte kaas erdoor. Deze gaat smelten terwijl de soep verwarmd wordt. De soep niet laten koken. Tegen het kookpunt de mosterd toevoegen. Meng de maizena met de room tot een glad papje en roer dit door de soep. Laat de soep al roerend iets binden. Serveer roggebrood met plakjes Friese droge worst erbij.
Friese droge worst tosti
Ingrediënten: Voor 1 persoon
- 2 sneetjes casino brood
- 1 eetlepel vijgenjam
- plakjes brie
- plakjes Friese droge worst
Bereiding:
Besmeer de sneetjes brood met vijgenjam. Leg de helft van de plakjes brie erop. Leg daarop de plakjes Friese droge worst en hier op de resterende plakjes brie. Dek af met het tweede sneetje brood. Rooster de tosti in een tosti-ijzer (of om en om in een koekenpan) in ongeveer 3 minuten goudbruin. Snijd het brood voor het serveren diagonaal door.
Tip: Lekker met een Fries biertje (Us Mem)!